Irrottelua Tarkkaillaan huumorin kuolemaan kiireettömästi

Pyrin liittymään takaisin kirkon jäseneksi

  • Hakemukseni
    Hakemukseni

Olisiko nyt taannoin kirkosta eronneilla peruskristityillä aika palata kirkon helmaan? Näin ainakin omalla kohdallani toivon. Jos Järvenpään kirkkoherralta tulee myönteinen päätös,  toiveeni toteutuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Minä kun olen luullut että kirkkoon liittymiseen tai eroamiseen ei ole kynnystä ja niinkin että se on vain itse kunkin yksityisasia. Ja siitäkin on aikaa kun kirkkoon kuulumattomat haudattiin kirkkoaidan taakse, eikös niitä hautapaikkojakin saa ostaa.

Ja jos kevennys sallitaan niin aikanaan koulun aidan yli lyödyt oli pesäpallossa härvilareita, niissä aidan takana olevissa vanhan hautuumaan kivissä kun lukee här hvilar.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuo pesäpallotermi oli minulle tuntematon, vaikka teksti Här vilar on tuttu. Eräs mies arveli, että ennen oli viilareita paljon.

Matalaksi olen kuullut kirkon kynnystä sanottavan, vaan eihän yhteisö ja yhteinen usko ole pelkkä yksityisasia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kirkko ottaa verorahasi ilomielin vastaan, usko pois.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #3
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No harva koulu kai on vanhan kirkkopuiston vieressä pesäpallon härvilareineen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pyynikin_kirkkopuisto

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Liity ortodoksiseen kirkkoon. He tarvitsevat enemmäm verorahojasi ja rituaalitkin ovat komeampia. Järvenpäässä on merkittävä seurakunta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos vihjeestäsi. Paljon kauniimpi on ortodoksikirkko Järvenpäässä kuin luterilainen kirkko. Vaan ei ole kontaktipintaa minulla.
Kerran kävin Helsingin ortodoksikirkossa jumalanpalveluksessa. Hämmästykseni oli myöhemmin suuri Helsingin synagogassa, koska tunnelma ja nuotti olivat melko samoja. Jotain hyvin vanhaa ovat molemmat varmaankin säilyttäneet liturgiassaan, koska ei ole uskottavaa, että ihan eilen olisi kumpikaan kopioinut toiseltaan.
Että minun osani on ihastella Järvenpään kirkon betoniseiniä ja Volmari Iso-holloa muistuttavaa puista Jeesus-reliefiä alttarilla. Betonia on muuten riittävästi niin ulkona kuin sisälläkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän se ole rakennukseen sidottua, minäkin olen käynyt mm. Temppeliaukion kirkossa, H:gin suurkirkossa, Messukylän vanhassa kivikirkossa, Notre Damessa, Kerimäen puukirkossa, Iisakin kirkossa jne. Ja ai niin, jonkun ulkomaisen kirkoista kiinnostuneen katolisen kanssa Uzbekistanin katedraalissakin. Tampereen sipulikirkkoakin piti kerran näyttää, mutta ei ollut avoinna vaikka piti. Sitä kuitenkin kuten kaiketi muitakin ortodoksien kirkkoja kierretään kulkueena pääsiäisyönä, joten otathan senkin huomioon.

PS. Ja mm. ainakin Vatikaanin Pietarin kirkko jäi mainitsematta, kirkkorakennuksia on joka lähtöön.

Ja Lateraanikirkko, siellä katoliset konttasivat pyhiä portaita.

https://www.opasroomaan.fi/basilica-di-san-giovann...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #8

Ajattelin kotikirkkoani ja sen ihastelua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Mitä vikaa sitten pelkistetyssä betonikirkossa olisi, ajatuksethan eivät harhaile muualla paitsi jos miettii että Jeesus-reliefi muistuttaa Volmari Iso-holloa?

Minut vietiin pienenä usein Tampereen tuomiokirkkoon ja kun ilmoitin että pelkäsin Hugo Simbergin maalausta Kuoleman puutarha pääsin sen jälkeen parvelle urkujen lähelle. Jotta vinkiksi että urkujen lähellä unohtaa reliefit sun muut.

http://www.simbergintoinenmaailma.fi/teokset/kuole...

PS. Ja älä nyt iso mies kirkosta valita, minä olen katsellut pienenä käärmettäkin katossa ja vaikka parvella oli urut niin siellä oli Haavoittunut enkelikin.

http://www.simbergintoinenmaailma.fi/teokset/haavo...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tampereen_tuomiokirk...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

- Mitä vikaa sitten pelkistetyssä betonikirkossa...

Niin sehän on vain piruntorjuntabunkkeri.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Suosittelisin Ristolle Järvenpään sijaan Tampereen Kalevan kirkkoa, laadukkaasti suunniteltua betonia.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kalevan_kirkko

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #13

→ 13/SN: ".. Kalevan kirkko.."
Sielujen siiloksi tätä viljavaraston kopiota paikalliset ainakin joskus ovat esitelleet.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sinullahan Risto on kontaktipintaa enemmän kuin muilla ortodoksiseen kirkkoon. Risto Tapani Jääskeläinen, s. 10. elokuuta 1945 Tohmajärvi, on juuri eläkkeelle jäänyt piispa Ambrosius. Partaakin on sinulla ihan riittävästi.

Ei tarvii paljoa puhua, kunhan myöntelet että sukulaisia ollaan. Johan oikeauskoiset neitsykkäset ja rouvat tarjoilevat kakkua ja kahvia:)

Juha Hämäläinen

Mitä tavoittelet kirkon jäsenyydellä? Se jäi epäselväksi ja kiinnostaa tietää.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvä kysymys.
Onhan se mukavampaa olla yhdessä uskossa kuin yksin uskossa.
Taannoinen eroni oli protesti. Nyt ei ole protestin tarvetta enää.
Kristilliset hautajaiset ovat sukulaisille siunaukseksi. Tällä en tosin näe mitään kiirettä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muuten tuo otsikko "pyrin liittymään" oli hiukan mielenkiintoisesti muotoiltu. Odotatko jännityksellä hyväksyykö kirkko anomuksesi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuota minäkin ihmettelen, ehkä onkin pyrkimässä luostariin noviisiksi?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tätä jännitän nyt, kun lopetin lottoamisen viime sunnuntain jumalanpalveluksen innoittamana: "...kun meillä on elatus ja vaatteet, niin tyytykäämme niihin."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen joskus myös pyrkinyt uudelleen kirkon jäseneksi ja pääsin myös, mutta olen taas eronnut, enkä enää liity. Syy ei ole protesti vaan, luterilaisen kirkon löyhääkin löyhempi moraali. Kirkkoherra paneskeli henkilökuntaan kuuluvaa kaverinsa vaimoa, koko seurakunta tiesi, mutta ei välittänyt. Kirkkohallituksen puheenjohtaja yritti mennä uuden kirkkoherran housuihin ja kiristää luottamustehtäväänsä näin lisää oikeuksia puristamalla kirkkoherran "munasta" mielipiteen omiensa taakse. Tämäkin tapaus on yleisessä tiedossa, mutta hyväksyttiin hymistellen. Vaalien alla simputetaan kaikkia muita vaaliliittoja oman valta-aseman pitämiseksi jne.

Kirkon toiminta myös hyvin konservatiivista ja tulevaisuus mitataan vain taloudellisilla perusteilla. Jeesuksen puheet eivät juurikaan paina, mitä uskontoa se sellainen on?

Jos joku haluaa tuohon mädännäisyyteen liittyä, niin tervemenoa vaan. Minä harkitsisin Ristona useamman kerran vielä

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kirkkoherra todisti oikeaksi Jeesuksen opit: olemme kaikki syntisiä. Ja kirkkoherran rooliinhan kuuluu Jeesuksen oppien oikeaksi todistaminen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kirkkoherrat on vähän niin kuin puolueiden puheenjohtajat, niitä tulee ja menee, ja perusjäsenet voivat enintään odottaa aikaa parempaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eihän tuosta tarinasta kovin monta esimerkillistä kristittyä löydy. Vaikka sovittihan Jeesus tietenkin kirkkoherrojenkin synnit. Demarikansanedustaja Kantolalla oli jotain kertomaasi vastaavaa aikoinaan, mutta hän erosi sitten virastaan. Tätä arvostan vastuunottamisena.

Sinulla Ari on muutakin kritiikkiä kommentissasi, mutta ohitan ne tässä anteeksi pyydellen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eiköhän ne ovet ole kolkuttavalle avoinna.

Minut pyydettiin kerran kummiksi kirkossa pidettyyn kastetilaisuuteen mutta pappi kieltäytyi merkitsemästä minua papereihin. "Voidaan kyllä merkitä myöhemmin jos liityt kirkkoon."

En liittynyt koska en halua kuulua mihinkään sellaiseen joka huolisi kaltaiseni jäsenekseen, Groucho Marxia mukaellen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minäkin olen aikanaan eronnut kirkosta. Mieheni toivoi, että liittyisin takaisin, kun sairastuin vakavasti ja ajatteli jo kuolemaani. Hän toivoi yhteistä hautapaikkaa. Sitä ehkä ei saisi, jos ei kuulu kirkkoon.

Ihmettelin miten mitätön vastaanotto oli sitten Malmin kirkolla. Ei niin mitään välittämistä. Sanoin, että maksan nyt sitten kirkollisverot, mutta mihin niitä käytetään. Konttoristi sanoi, että kirkolla on paljon hyviä kohteita. Siinä se oli kaikki. Vieläkin olen hiukan hämilläni kaikesta tuosta. En taida erota, mutta oikeaa tunnelmaa en ole löytänyt. Enkä tiedä kannatanko kaikkea mitä kirkko kannattaa edes. Olen syntinen ja pysyn hengissä vain ottamalla vastaa toisten punasoluja ja valkosoluja. En siis sovi kovin muidenkaan uskotojen sääntöihin.

Olen miettinyt hautapaikkaa. Appiukon isoisä hankki aikanaan Hietaniemen vanhalta hautausmaalta haudan, jossa on jos tuon miehen lisäksi muutakin sukua ja anoppi ja appikin. Sinne mahtuu tuhkauurnia enemmänkin. Ehkä sinne sitten tai vaikka vapaasti luontoon, kun mainen matka päättyy. Toiset siitä päättävät, kun aika on. Sitä ennen ehkä löydän vielä henkisen kotini. Olenhan 1700-luvulta pappissukua, ja jotenkin herkkä mieletäni ainakin välillä eli johonkin uskon kuitenkin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Joo, ei fanfaareja soitettane Jäkessäkään tuhlaajapoikien ja -tyttöjen palatessa. Tässä olisi ehkä vähän kehitettävää seurakuntien käytänteissä.
Tervetulopaketissa lienee kirkkoherran tervetulotoivotuskirje, seurakunnan kausiohjelma ja pieni kahvipaketti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sanoi Luukas:

"7. Minä sanon teille: samoin on ilo taivaassa suurempi yhdestä syntisestä, joka tekee parannuksen, kuin yhdeksästäkymmenestä yhdeksästä vanhurskaasta, jotka eivät parannusta tarvitse."

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minäpoika, vanhana jääränä, liityin takaisin kirkkoon vuonna 2014:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181326-liit...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Minulla on ollut työyhteisönä niin Kirkkohallitus kuin seurakuntayhtymäkin! Virkoihin valitun on pitänyt kuulua kirkkoon.

Nyt, eläkkeellä ajattelin kokeilla eroa, netin kautta. Vaikka eroilmoituksen tein viime vuoden puolella, vahvistusta ei ole vieläkään tullut.

Kirkko ja kaupunki lehti tulee edelleen postilaatikkooni.

Ei se ero mitenkään uskooni vaikuta, ajattelin vain katsoa, helpottaako verotus. Ei se hallinnollinen yhteisö minun pieniä eläkeropojani tarvitse.

Kirkkoon kuuluminen on jo sanoitettuna erikoinen. Maksamalla veroja, kuulut yhteisöön. Jos eroat, olet 'kuulumaton' ja sillä on seurauksensa.

Papit ovat kuitenkin omaisten pyynnöstä siunanneet kirkkoon kuulumattomiakin. Lähinnä tuli mieleen, kun Irjan mies oli huolissaan hautaamisesta kirkon hautausmaalle, jos ei kuulu kirkkoon.

Kirkolla on runsaasti varallisuutta, ylemmillä tasoilla (piispat, kirkkoherrat, kappalaiset) korkeat palkat ja edelleen onhan se hierarkinen laitos.

Valtion ja kirkon yhteys liityy siihen, että kirkko huolehtii kirkkorakennuksista ja hautaustoimesta ja valtio toimii sitten veronperijänä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ilmeisesti et ole jotenkin onnistunut tekemään oikein tuota netin eroilmoitusta, sillä muussa tapauksessa sinulle olisi kyllä tullut postitsekin tieto siviilirekisteriin liittymisestä. Ero alkaa voimaan heti, kun ilmoitus on tehty.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#30 Siltä vaikuttaa! Sain kuitenkin jonkun numerokoodin ja pyynnön olla yhteydessä maistraattiin, mikäli en saa vahvistusta.

No, nyt ollaan jo puolessa välissä vuotta. Vieläköhän tässä jaksaisi ryhdistäytyä. Veroa on peritty vanhaan malliin!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Ole sinne yhteydessä, jos et ole tullut katumapäälle. Kuten sanoin, jokin on mennyt pieleen. Tietääkseni ero on aina onnistunut netin kautta heti.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #32

#32 Onhan tuota tullut pohdittua, että minkä menin tekemään! Eli, hienoista katumusta! Täytyy huomenna tarkistaa, mikä on tilanne.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33
Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #34

#34 ...ei nyt kuitenkaan! Enemmän tässä on kyse köyhän rovosta:)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ainoa minkä voin kokemuksesta sanoa on että tällaisissa asioissa ei pidä yrittäää tehdä päätöksiä tai järkeillä. Antaa vuosien kulua, tulee uusia asioita, aivan uusia näkemyksiä, asiat ratkeavat itsestään.

Itselleni tuli vuosikymmenien epäselvyyden jälkeen selvyys siitä että kirkko-niminen organisaatio pappeineen ja piispoineen on aivan eri asia kuin usko. Niitä ei pitäisi sotkea keskenään. Voi uskoa molempiin tai vain toiseen tai ei kumpaankaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sain sähköpostiini alkuviikosta tähän blogiin liittyvän viestin, jossa udeltiin näin:
"Liittymisen motiivi, varsinkin sen tekeminen julkisesti, kiinnostaa kuitenkin kovin."
Viestissä myös kerrottiin, että Järvenpään seurakunnan sivuilla on linkki, jonka kautta liittymisen voi suorittaa netissä. RJ: Miten epäinhimillistä!

Jumalan johdatushan on erinomainen motiiviselitys. Uskosta osattomat eivät pysty sitä ymmärtämään ja uskosta osalliset eivät kehtaa epäillä.
Jos joku haluaa kaivella ehkä ikävältäkin tuntuvia inhimillisiä tekijöitä raadollisesta vaelluksestani, niin vihjeet on annettu jo aloituksessa ja yhdessä komenttissani, eikä enempää minulta irronne.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voisitko kuitenkin kertoa miltä taholta tuo sähköpostiviesti tuli?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Uteliaalta yksityishenkilöltä vaikutti.

Tämän blogin suosituimmat