Irrottelua Tarkkaillaan huumorin kuolemaan kiireettömästi

Käsitystyyppejä kulttuurin ja uskonnon suhteesta

  • Kuva 1. Kulttuuri ja uskonto erillisinä tai osittain päällekkäisinä.
    Kuva 1. Kulttuuri ja uskonto erillisinä tai osittain päällekkäisinä.
  • Kuva 2. Kulttuuri ja uskonto sisäkkäisinä.
    Kuva 2. Kulttuuri ja uskonto sisäkkäisinä.

Puheenvuoron puolella käytävä keskustelu sai ajattelemaan kulttuurin ja uskonnon suhdetta. Koska ihmisiä on joka junaan ja osa vajaa-ajattelijoista on jäänyt asemallekin, niin käsitykset vaihtelevat näistä molemmista tarkastelukohteista.

Ujona ja uskovaisena miehenä en alkanut tyrkyttämään varsinaisesti omaa näkemystäni, vaan paremminkin yritiin löytää tavan esittää mahdollisia suhdetyyppejä. Openofficen vakiovalikoimasta löytyi mielestäni kelvollisia kuvallisia elementtejä, joilla asian saattaa esittää tiiviisti ja mahdollisimman yleistajuistesti.

Ehkä hauskana yksityiskohtana Uusi Suomi näkee näiden kahden asian suhteen kuvan 2 tapaan. Muutoinhan otsikoinnissa olisi erikseen mainittu uskontokin?

Jos sanallisesti selittäisin, niin kuvan 1 ylärvillä kirkkokonsertti ei ole kulttuuria, mutta toisella rivillä voisi hyvinkin olla. Kakkoskuvassa uskonnossa ei olisi kulttuurin ulkopuolisia tekijöitä tahi uskonnon ulkopuolista kulttuuria ei olisi (sallittuna?). Kirkkokonsertti olisi siis joko puhdasta kulttuuria tai pelkästään uskontoa. Joka tapauksessa black metal -yhtye voitaisiin kivittää.

Vaikka itselläni olikin mielikuva siitä, kumpi kuviotyypeistä on kulttuuria edustava ja kumpi uskontoa, niin asiat saattavat tulla ymmärretyiksi, vaikka symbolit vaihdettaisiinkin? Tätä tarkoitan mahdollisimman yleistajuisella esityksellä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Uskonto on aina kulttuurisidonnaista. Amazonin intiaanikansa ei tiedä antiikin paimentolaisten tarinaperinteestä joka kirjoitettiin ylös ja muokattiin nykyisenlaiseksi vuosituhansien aikana. Jos tietävät, niin se on "ahkerien" ulkopuolisten käännyttäjien aikaansaannosta.

Se, että tällaisilla kansoilla on omat toteeminsa ja jumalansa, osoittaa että ihmislajilla on tapa kehittää uskonnollisluonteisia selityksiä asioille joita ei ymmärrä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kuvan 2 vasen puolisko vastannee parhaiden käsitystäsi. Jos jollain on käsitys: kulttuuri on aina uskontosidonnaista, se menisi saman kuvion oikealla puolelle.

Tämän blogin suosituimmat