Irrottelua Tarkkaillaan huumorin kuolemaan kiireettömästi

Ilmastopaniikin hoito-oppaasta

  • Teos
    Teos
  • Mies teoksen takana.
    Mies teoksen takana.

Tämä taitaa olla ensimmäinen kirja-arvosteluni Vapaavuorossa, joten antakaa anteeksi, jos ei ole rutiinia.

Arvosteltavana on siis Matti Virtanen: Ilmastopaniikki, Hoito-opas ( Docendo, 2019).

Ilmastopaniikin kirjoittaja on konkaritoimittaja, koulutustaustaltaan maantieteilijä. Hän on myös Skepsiksen perustajajäsen. Skeptisyys on miehellä veressä?

Toimittaja Matti Virtasen teos on kirjoitettu mukaansatempaavalla tavalla. Vastauksia kysymyksiin haetaan edeten haastattelujen kautta, jopa väite-vastaväite-ketjuinakin. Haastateltuina ovat suurinpiirtein kaikki, joilta ilmastoasioista kannattaa jotain kysyä, Jarl Ahlbeckista Fritz Vahrenholtiin aakkosten eri reunoilta mainittuina. Esimerkiksi merentutkija Boris Winterhalterista sain mielestäni kirjasta paljon laajemman kokonaiskuvan kuin hänen yksittäisiin kysymyksiin keskittyvästä blogistaan.

Ilmastoaihe tulee teoksessa käsiteltyä hyvin moniulotteisesti, eri tieteenaloista ilmastopolitiikan yhteiskunnallisiin vaikutuksiin ulottuen.

Pari lainausta Virtasen kynästä:

  • "...ilmastonmuutos näyttää olevan miesten kehittämä uhkakuva, joka on tarkoitettu naisten pelottelemiseksi."
  • "Jos joku joskus kirjoittaa ilmastosodan historian, Hämerannan aineistoja ei pitäisi sivuuttaa."

Noilla lainauksilla pyrin korostamaan, että kyse on myös informaatiosodasta. Vihollisleiritkin tulevat teoksesta ilmi. Myös  tämän sodan viattomista kuolonuhreista löytyy teoksesta melkoisen karmivia esimerkkejä.

Monipuolinen ja monista eri näkökulmista asioita tarkasteleva Ilmastopaniikki-teos käy jokahenkilön ilmasto-oppaaksi, joka ehkäisee panikoitumista.

Kirjan julkistamistilaisuus Bottalla

Sain olla läsnä Matti Virtasen Ilmastopaniikki-kirjan julkistamistilaisuudessa tänään tiistaina 5.3.2019. Läsnäolevat olivat arviolta kaikki minua oppineempia ja tunnetumpia, joten mukana olo tuntui tosi hienolta. Tilaisuuden järjestäjänä oli teoksen kustantaja, Docendo (Linkki), jolle tuskin on liian suuri kiitos laittaa yksi linkki korvaukseksi maittavasta korvapuustikahvista.

Tilaisuus alkoi kustantajan lyhyellä johdannolla ja sitten laskettiin itse kirjailija mikrofoneineen irti. Hän kertoi mm. sen, että kirja on tyyliltään journalistinen ja haastatteluihin perustuva, minkä huomaisin teosta lukiessanikin. Mielenkiintoista oli kuulla sekin, että IPCC:n syksyllä 2018 ilmestynyt 1,5°C lämpenemisrajaan  liittyvä raportti oli YK:n elimen tilaustyö: mitä vaadittaisiin, että lämpötilan kohoaminen saataisiin rajoitettua 1,5°C:een. Tämä oli ainakin minulta jäänyt syksyn ilmastopaniikissa huomaamatta. Sama tieto on toki myös kirjassa, vaan eipäs ollutkaan sieltä jäänyt niin tarkasti mieleeni. Ehkä myös merkki siitä, ettei teoksen tietotulvaa ole helppo sulattaa kertalukemisella.

Tilaisuudessa toimittaja Matti Virtanen esitteli myös ilmastopaniikkia lietsovan teoksen, mutta jätän sen tekijän mainitsematta. Teoksen nimeähän en edes muista. Tavallaan tuo panikointia edistäväksi tarkoitettu teos on yksi syy lisää lukea Virtasen Ilmastopaniikki, joka on tarkoitettukin hoito-oppaaksi.

Jospa tähän loppuun sopii vielä erityiskiitos Matti Virtaselle haalentaja-sanan lanseeraamisesta suurelle yleisölle. Anglismiallergiani helpottuu aina, kun näen hyvän suomennoksen, tässä siis lukewarmer-sanalle.

Lisää linkkejä aiheeseen

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ilmastopaniikki-kirjan-tekija-haluaa-... (Linkki) Joku ehtii aina ensin, nyt taisi olla Kauppalehti.

https://www.docendo.fi/ilmastopaniikki-kaypa-hoito-opas-matti-virtanen.html (Linkki) Verkkokirjakauppalinkki siltä varalta, ettei paikkakunnan kirjakaupasta löydy tätä välttämättömyysteosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Melko samansisältöinen artikkeli tuli julkaistuksi myös omalla Roskasaitti-blogillani.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onkohan kommentoija Gröhnin skeptisyys rajallisempaa kuin toimittaja Virtasen skeptisyys?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ilmastoskeptikot / denialistit ovat kaikkea muuta kuin skeptikoita levittäessään nettiroskaa ja hiiliteollisuuden lahjomien entisten tutkijoiden ”asiantuntijalausuntoja”. Palaan asiaan kun Virtasen kirja saapuu Nauvoon. Virtanen on häpeäksi tutkivalle journalismille.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #4

Ihan kuin kommentoija Gröhn ei tietäisi puhuvansa Skepsiksen perustajajäsenestä. Pidän Gröhnin tietämättömyyttä tässä asiassa epätodennäköisenä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #5

Olet pihalla. Ilmastoskeptismi on oikean skeptismin antiteesi. Virtanen on koulutukseltaan maantieteilijä, pihalla fysiikasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuossa kirjan julkistamistilaisuudessa mainittiin eräs kritiikin muoto, joka on tyyliä: "Sinä et ole ilmastotutkija". Tätä voisi tässä keskustelussa soveltaa kaikkiin kommentoijiin ja näin sitten jättää ne huomiotta.
Vaan kuten aloituksessa totesin, Virtanen on konkaritoimittaja, koulutustaustaltaan maantieteilijä. Ei tämä heti kättelyssä tee haastatteluihin perustuvasta teoksesta mitenkään epäpätevämpää kuin mistään muustakaan ilmastoasioita käsittelvästä toimittajien tuotoksesta. Esimerkiksi ilmastopolitiikka ei suinkaan ole fysiikkaa, ehkä enemmin lähempänä magiikkaa.
Se, että toimittaja Virtanen on ollut Skepsiksen perustajajäsen, saattaa jonkun mielestä olla raskauttavaa, mutta vähän samantapaista syntiä löytyyy juuri tässä keskustelussakin ainakin yhdeltä kommentoijalta ihan profiilitiedoista. Toki itse olen kyvytön erottamaan oikeaa ja väärää skeptisyyttä, koska en ole vihkiytynyt Skepsiksen salaisuuksiin, mutta...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ilmastoskeptismi jakelee nettihömppää, oikea skeptismi kritisoi pseudotieteitä, joka leviää kirjojen ohella myös nettihömppänä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minähän en tuosta Virtasen teoksesta nettihömppää löytänyt, ellei siksi lasketa muutamaa viittausta SS-sivustoon, kuten:
https://skepticalscience.com/grand-solarminimum-mi...
https://skepticalscience.com/how-data-adjustments-...

Olisiko antaa parempia viitteitä kirjan nettihömppään?

Voiko muuten kommentoija Gröhnin skeptisyyttä erottaa mitenkään kommentoija Gröhnin ennakkoluuloisuudesta, kun ilmeisestikin ammutaan viestintuojaa viestiä lukematta?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #11

Linkit eivät näyttäisi toimivan. En tiedä syytä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #11

Ilmastoskeptikot levittävät tieteenvastaisuutta siinä missä kreationistitkin.

Olkiukkosi. Virtanen ei ole maailman ainoa ilmastoskeptikko. Virtasen ongelma on, että hänellä ei ole arvostelukykyä asiantuntujoidensa valinnassa.

Lukisit mitä blogissa kirjoitetaan. Odotan kirjaa ...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #13

Virtanen luokittelee itsensä haalistajaksi, Gröhn vaikuttaisi luokittelevan skeptikot denialisteiksi ja sitten lyövän leiman kirjoittajaan.
Kirjakin oli sitten lukematta.
Mihinkähän blogiin viittaus oli? Nettihömppäänkö?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #14

Sekoilet käsitteissä. Ilmastoskeptikot ovat denialisteja. Oikeat skeptikot nojaavat tieteisiin.

Viittaus no 4.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Milloinkahan ilmastoahdistuksesta ja ilmastopaniikista saa sairaslomaa?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joko ehit lukea kirjan, miten siinä kolhittaan muita journalisteja?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

On siellä ainakin yksi tapaus, jossa kirjailija Virtanen löysi huomauttamisen arvoisen virheen, oliko nyt just HeSan ilmastoartikkelista. Niin JSN olikin samaa mieltä HeSan kanssa, eikä antanut mitään huomautusta. Sittemmin JSN:n pomoksi (pj?) tuli juuri tämä HeSan toimittaja.
Yleisemmin ehkä sitten mainintaa ilmastopaniikin lietsonnasta ja sen lopettamisen vaikeudesta, joka sekin voi sattua kanssajournalisteihin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

”Eikö toimittajan tehtävä ole juuri kyseenalaistaminen ja epäily.” Virtanen

Virtanen ei siis ole toimittaja? Antoi aikoinaan MOT-sarjassaan enemmän aikaa yksityisajattelijoiden aneldoottitodisteluille kuin tieteelle. Anekdoottitodistelut ovat pseudotieteiden tunnusmerkki.

Nauvon postista tuli ilmoitus, että kirja saapunut ...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Saatuani kirja tsekkasin hakemistosta, mitä Matti Virtanen sanoo inhokistaan Al Goresta, sivu 317:

”.. tuomari Michael Burton määräsi kouluissa jaettaviin kopioihin lisättäväksi luettelon yhdeksästä pahimmasta virheestä.”

Höpöä. Päätöksissä sana virhe oli aina lainausmerkeissä:

Mr. Justice Burton found no errors at all in the science. In his written judgement, the word error appears in quotes each time it is used – nine points formed the entirety of his judgement - indicating that he did not support the assertion the points were erroneous. About the film in general, he said this:

Denialistit ovat kautta aikojen levittäneet valheita Al Goresta:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/61053-nain-i...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Matti Virtasen tapa esittää todisteita kasvihuoneilmiötä vastaan on jotenkin analogista pseudotieteiden anekdoottitodistelujen kanssa perustuen vain yhden alan erikoisosaamiseen. Olkoon tästä esimerkkinä spekstroskopian emeritus Jyrki Kauppinen:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/166219-profe...

Tai eläintieteen Järvinen:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203478-profe...

Ps. Kirjoitan oman blogin kun paranen flunssastani...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

KIRJASTA löytyy vähintään 50 yksittäistä väittämää, jotka ovat vääristäviä tai peräti virheellisiä. HS

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt kun ilmastonvakiointiinkin panostanut Sipilän hallitus on luovuttanut, niin täytyy yrittää toipua järkytyksestä kahvin ja pullan seurassa. Kommentteihin vastaaminen jää vähemmälle.

Tämän blogin suosituimmat