Irrottelua Tarkkaillaan huumorin kuolemaan kiireettömästi

Onko suvakismi jeesuksetonta kristillisyyttä?

Käytän tässä termiä suvakismi sellaisesta suvaitsevaisuudesta, johon liittyy mielestäni liiallista hyväuskoisuutta tyyliin "Turvapaikanhakijoiden motiivien epäily on rasismia".  Käytännön suvakismiin toki yleensä kuuluu myös itsensä ylentäminen muita syyttelemällä tai muu moraalisäteily, mutta ohitan sen puolen tässä.

Toinen lähtökohta on sitten se, että elämme edelleen kristillisessä kulttuuripiirissä. Toki joku sanoo, että olemme jälkikristillsessä vaiheessa, johon saattaa liittyä myös maininta totuudenjälkeisestä ajasta.

Kolmanneksi  jeesuksellisena kristillisyytenä pidän sellaista, missä on metafyysinen ulottuvuus mukana ja Jeesuksen nimikin esillä.

Havaintojeni pohjalta suvakismi muistuttaa monissa suhteissa kristillistä lähimmäisenrakkautta. Eipä kukaan voine sanoa, että pakolaisille suojan järjestäminen olisi epäkristillistä? Mitä tässä sitten jeesuksettomuus haittaa?

Kun ihminen saa apua Jeesuksen lähimmäisenrakkauden periaatteen noudattamisen vuoksi, mutta hänelle ei kerrota, että apu tuli Jeesukselta, autettu saattaa omasta uskonnollisesta lähtökohdastaan kiittää ihan väärää jumalaa, jopa antikristustusta. Tai hän voi ajatella, että kyse on "hänen rahoistaan", mitä hänelle annetaan. Eikä autettava saa tietää, että auttaja on huolissaan myös hänen iankaikkisuussielustaan. Tässä on siis olennainen ero suvakismin ja kristillisen lähimmäisenrakkauden kohdalla.

Ilmesestikin poiketen journalismin periaatteista otsikkoni kysymykseen annan siis myönteisen vastauksen. Toivon samalla, ettei kovin monen lukijan perjantai mennyt pilalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo käsite "väärä jumala" on mielenkiintoinen, koska jokaisen jumalakäsityshän perustuu siihen mitä hänelle on ympäristössään opetettu. Ja jos saa lisätietoa muista uskonnoista, niin sitten tietysti joutuu uudenlaisen valinnan eteen. Jos kaikkivoipa jumala haluaisi, että nimenomaan häneen uskottaisiin eikä niihin vääriin jumaliin, niin toki hän jokaiselle sitten osoittaisi sen tien luokseen eikä harhauskoisia jäisi jäljelle.

Nykymaailmassa meillä kaikilla on paljon vaihtoehtoja siitä mihin jumalaan uskoo. Jos mikään niistä ei tee meitä uskovaisiksi tai jos näyttää siltä, että ne valinnat tulevat hajautumaan tasaisesti vähän kaikille jumalille, niin kyse on aidosta valintatilanteesta ja tulos on sitten arpaonnea. Jokainen "apostoli" kun kehuu sitä omaa vaihtoehtoansa kuin paras myyntimies konsanaan.

Siinä vaiheessa kun taivaan portille asti pääsee, saa sitten kuulla oliko palvellut oikeata jumalaa. Ehkäpä luterilainen käännytetään portilta pois, kun hänelle tylysti ilmoitetaan: "Sorry, oikea vastaus oli MORMONIT!!!"

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Käytän tässä termiä suvakismi sellaisesta suvaitsevaisuudesta, johon liittyy mielestäni liiallista hyväuskoisuutta tyyliin "Turvapaikanhakijoiden motiivien epäily on rasismia"."

En suvaitse tällaista kirjoittelua Vapaavuoron puolella.

Tämän blogin suosituimmat