Irrottelua Tarkkaillaan huumorin kuolemaan kiireettömästi

Uudenmaan virkkari satsaa Kopparnäs-Störsvik-alueelle

  • Kopparnäsin maisemaa.
    Kopparnäsin maisemaa.
  • Valtuuskunnan kokous 27.4.2017. Pöydän takana Hannu Kärkkäinen (hallituksen 1. vpj), Jussi Vuori (valtuuskunnan 1. vpj), Silva Sallamaa (projektipäällikkö) ja seisomassa Mauri Johansson (hallituksen pj) ja Tapio Lepikkö (toiminnanjohtaja) sekä lähinnä kameraa Elisabeth Svaetichin (hallituksen varajäsen).
    Valtuuskunnan kokous 27.4.2017. Pöydän takana Hannu Kärkkäinen (hallituksen 1. vpj), Jussi Vuori (valtuuskunnan 1. vpj), Silva Sallamaa (projektipäällikkö) ja seisomassa Mauri Johansson (hallituksen pj) ja Tapio Lepikkö (toiminnanjohtaja) sekä lähinnä kameraa Elisabeth Svaetichin (hallituksen varajäsen).

Uudenmaan virkistysalueyhdistys on Uudenmaan kuntien  yhteistyöjärjestö, jonka tarkoituksena on mm. turvata ja kehittää uusmaalaisten virkistysmahdollisuuksia. Jäsenkunnat maksavat jäsenmaksua asukasmäärän mukaisesti. Henkilöjäseniä yhdistyksessä ei ole, mutta alan yhdistyksiä on tukijäseninä. Yhdistys on aloittanut veneilypainotteisesti, niinpä kaikki rannikkokunnat ovat jäsenkuntina, mutta muutama sisämaan kunta ei vielä ole.

Viime torstaina, siis 27.4.2017,  pidetyssä valtuuskunnan kokouksessa oli vakiomuotoisten asioiden lisäksi esillä Kopparnäs-Störsvik-alueen kehittäminen ja viestinnän kehittäminen. Näitä aiheita esittelivät kokousväelle projektipäällikkö Silva Sallamaa ja tuoreehko toiminnanjohtaja Tapio Lepikkö.

Uudenmaan virkistyalueyhdistys tarjoaa luontoelämyksiä omistamillaan lukuisilla virkistysalueilla. Nämä alueet eivät ole vielä aivan tunnetuimpia Uudenmaan retkeilykohteista, joten viestinnälle löytyy tässäkin käyttöä. Kuitenkaan mikään massaturismi ei voikaan olla tavoitteena, koska silloin ei enää oikein olisikaan luontoelämyksiä. Opastein ohjatun retkeilyn lisäämiseen on silti edelleen varaa. Kokouksessa tuli esille myös varoittavia tietoja Porkkalanniemeltä, jossa opastuksen puute on kokousedustajan havaintojen mukaan johtanut luontoarvojen hävikkiin.

Lähiaikojen kärkihanke yhdistyksellä on sitten  toisiinsa rajautuvien Inkoon Kopparnäsin ja Siuntion Störsvikin virkistysalueiden kehittäminen. Molemmat edellä näkyvät valokuvat liittyvätkin tähän aiheeseen, edellinen maisemaltaan ja jälkimmäinen hankkeen esittelytilanteena.

Käykäähän virkistymässä!

 

 

Virkkarilinkki: http://www.uudenmaanvirkistysalueyhdistys.fi/index.php

Kirjoittaja oli Järvenpään toinen edustaja valtuuskunnassa päättyvällä kaudella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Virkistyin jo pelkästä ajatuksesta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tammisaaressa on upea virkistysalue Ramsholmen. Mainitsen tuon alueen, sillä eihän alue tuntunut kuuluvan blogissa mainittuihin Uudenmaan virkistysalueisiin. Myös Raaseporin linnan läheisyydessä voi hyvin virkistyä. Opasteitakin pitäisi löytyä. Voisi kaikki Uudenmaan virkistyalueet koota yhteen karttaan. Tammisaaressa on myös luontokeskus, jossa voi käydä tutustumassa alueeen meriluontoon. Diasarja on ollut erinomainen ja pelkkänä kokemuksena rauhoittava.
Keski-eurooppalaista tammimetsävyöhykettä tuskin vastaavaa löytyy muualta Manner-Suomesta.
http://retkipaikka.fi/vapaa/uudenmaan-upein-lehtop...
http://www.luontoon.fi/tammisaarenluontokeskus

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos kiintoisan kohteen vinkistä. Virkkarilla ei suinkaan ole monopolia virkistysalueisiin.

Selailinkin tuon Retkipaikka-sivuston karttaa, eikä siellä kovin monta Virkkarin aluetta näkynyt merkityksi, Kopparnäs oli sentään. Kun tätä sitten mietin, niin tuolla sivustolla ne merkit olivat usein jonkin erikoisuuden, kuten esim. luolan kohdalla. Oma käsitykseni on, ettei Virkkarin linjaan edes kuulu tavoitella hiidenkirnuja tai muita kansainvälisesti ihmeellisiä vetonauloja. Ensitavoite on kaiketi ollut mahdollistaa veneilijöiden rantautuminen, kun yksityisomistuksen lisääntyminen rantaviivalla on aiheuttanut suorastaan uhan tälle virkistystoiminnalle. Tärkeää on myös tarjota tilaa retkeilylle, pääsääntöisesti telttailu onkin sallittua yhdistyksen alueilla. Ja tässä tarkoituksessa on alueita myös etäämmällä rannikosta.

Jos ajatellaan jotain pistemäistä vetonaulakohdetta, niin eihän siihen sitten kovin hyvin sovikaan telttailu ihan samalle paikkalle. Näin osa luonnon virkistyskohteista ei olekaan kovin hyvin Virkkarin profiiliin sopivia.

Ramsholmen varmaankin sopisi Virkkarin profiiliin, mutta en näe suurta hyötyä kummallekaan osapuolelle, että alue vaihtaisi omistajaa tässä vaiheessa. Yhdistyksellähän ei ole rajattomia rahavaroja alueen lunastamiseen, joten velka painaisi sitten taloutta. Kaupungille tappiota tulisi päätöksenteon etääntymisestä, jos pientä säästöä tulisi alueen hoidon osalta. Muutoin Raaseporin suunnalla näkyy olevan lukuisia Virkkarin alueita, joka sekin vähentää yhdistyksen maanhankintatarvetta Ramsholmenin osalta.

"Voisi kaikki Uudenmaan virkistyalueet koota yhteen karttaan." Joo, tuossa on ideaa. Omistussuhteethan vaihtelevat, mutta yksittäiselle ihmiselle ei ole niin kovin suurta väliä, kuka alueen omistaa, jos sitä saa käyttää. Jokamiehen oikeudellahan se yleensä vähintäänkin on mahdollista. Tämän voisi nähdä Virkistysalueyhdistyksenkin toimintaan sopivana. Vaikkapa pientä korvausta vastaan kukin maanomistaja saisi ilmoittaa alueensa yhteiseen karttaan, jota sitten Virkkari ylläpitäisi ja levittäisi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Aikanaan Porkkalanniemen edustalla kävimme kalassa ystävien kanssa. Siellä on saari, jossa ilmeisesti voi leiriytyäkin. En tiedä kenelle kuuluu ja en saaren nimeäkään muista. Hyvin tuli kampeloita silloin. Osan valmistimme jo saarella, osan veimme mukanamme. Voi olla, että siellä on useampikin virkistyskäyttöön tarkoitettu saari?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #4

http://www.uudenmaanvirkistysalueyhdistys.fi/index...

Näkyy olevan Virkkarilla myös siinä niemessä aluetta, mutta saarestahan oli kyse, niin tuo Järvö on kaiketi ainoa Virkkarin saari sielläpäin, eikä sekään ole kuin vuokralla.

Tämän blogin suosituimmat